Een jaarlijks terugkerend festival wat ongekende populariteit geniet is de Zwarte Cross. Origineel is het een motorcross festival, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot zoveel meer. Van overal vandaan komen mensen naar de Achterhoek toe om dit festival met volle teugen te beleven. De sfeer is dan ook onnavolgbaar. In totaal komen er de laatste jaren meer dan 200000 bezoekers op het evenement af en het is daarmee de grootste happening in de Achterhoek.

Officieel betreft de Zwarte Cross het grootste motorcross festival wat de wereld rijk is. Tegenwoordig is er vooral ook veel muziek, maar ook theater en andere dingen. Wie een kaartje wil moet er bijtijds bij zijn want anders kan het zomaar zijn dat je met lege handen staat. De acts op het podium zijn een mix van plaatselijke artiesten samen met nationale en internationale toppers. De meeste Achterhoekers kijken dan ook het gehele jaar rijkhalzend uit naar de Zwarte Cross, juist omdat het zo´n leuke mix is van sport, muziek en allerlei andere dingen. De sfeer die er te proeven valt moet je eigenlijk minimaal een keer in je leven hebben meegemaakt.

Wat gelijk op zal vallen bij een bezoek is de gezelligheid en gemoedelijkheid. Ondanks de enorme grote heeft het altijd de sfeer van een festival van de streek weten te behouden. Dit is nu juist hetgeen wat de meeste bezoekers zo geweldig vinden. Er wordt veel gedronken en gefeest maar zelden zijn er opstootjes of onenigheden te bekennen. Het is daarom zeker leuk om de Zwarte Cross eens te bezoeken, zelfs wanneer je niet uit de achterhoek komt of geen echte affiniteit hebt met de streek.