Gelderland heeft als grootste provincie van Nederland de toerist veel te bieden. De provincie heeft een schitterende natuur en tal van bezienswaardigheden voor alle leeftijden. Historische steden, talrijke kastelen en natuurlijk de Koninklijke Burgers Zoo in Arnhem. Ook in deze dierentuin vindt men een schitterend staaltje natuur. Burgers staat namelijk bekend om zijn ‘ecodisplays’.

De ecodisplays van Burgers Zoo

Deze ecodisplays bootsen de ecosystemen na waarin de dieren en planten ook in de natuur leven. De flora en fauna in Burgers geven hierdoor een veel realistischer beeld dan in een traditionele dierentuin, waar de dieren alle aal in hokken zitten. Het betekent wel dat men soms op zoek moet naar de dieren, maar dat zou in de natuur ook zo zijn. In de Burgers dierentuin kun je dus de meest exotische planten tegenkomen, zoals bijvoorbeeld de agave. We herkennen deze plant vaak aan zijn bladeren die in een rozet groeien. De bladeren zijn taai en vezelig en kunnen veel water op slaan. De meeste hebben stekels aan de rand om te voorkomen dat de dieren eraan eten.

De agave en sisal

De vezels van de plant zijn erg sterk, dat is ook de reden dat van deze tropische vezels die ‘sisal’ genoemd worden, vloerbedekking en touw wordt gemaakt. De Maya’s maakten er zelfs kleding van. Juist door zijn duurzame eigenschappen en zijn fraaie natuurlijke uitstraling zijn sisal vloerkleden ook enorm in trek. Het is niet alleen een blikvanger, maar ook nog eens oersterk, net zoals de agave plant zelf. De agave plant kom je vooral tegen in droge streken, maar dus ook in Burgers Zoo. Het blad van de agave plant heeft een waslaag wat de plant extra beschermt voor uitdroging. Meestal is de kleur van het blad zilver- of grijsblauw. Ook hier heeft de natuur over nagedacht, deze kleur reflecteert de zon namelijk beter dan diepgroen.

De bloeiende agave

De agave planten groeien en bloeien op een speciale manier. Ook al groeien de rozetten op de grond, de plant maakt een hele lange bloemsteel aan. Als de plant bloeit bevindt de bloesem zich soms ver boven de plant. Bij de Amerikaanse agave welke je ook veel in Burgers tegenkomt, zorgen de vleermuizen voor de bestuiving. Als de bloemetjes van de agave aan de bloemsteel zitten, wat sommige agave planten hebben, dan zorgen de bijen en de nachtvlinders meestal voor de bestuiving. Sommige agave soorten zijn zeer zeldzaam, maar de Amerikaanse agave komt wereldwijd veel voor. Vanaf de late lente tot aan het begin van de herfst kun je de bloeiende agaven in Burgers Zoo bewonderen.