Enkele kilometers ten oosten van de stad Nijmegen ligt het historische oord Beek. De natuurlijke omgeving rondom het dorp is adembenemend mooi: het oord bevindt zich namelijk tussen de Ooijpolder – gelegen langs de Waal – en de Nederrijnse Heuvelrug. Onnodig te zeggen dat dit gebied regelmatig bezocht wordt door fietsers en wandelaars uit de nabijgelegen stad. Maar ook voor toeristen is dit gebied zeker de moeite waard om te verkennen.

De Heerlijkheid van Beek

Nabij Beek bevindt zich het natuurgebied De Heerlijkheid Beek, een heuvelachtig landschap waar doorheen enkele lieftallige beekjes stromen. In deze bosrijke streek staat een buitengewoon grote tamme kastanje. Verondersteld wordt dat deze eeuwenoude Kabouterboom de oudste boom van Nederland is. De lagergelegen groene weilanden in het fraaie natuurgebied worden de Elyzeese Velden genoemd.

Het dorp van de wasserijen

Opvallend zijn de witgeschilderde boerderijtjes die zich in Beek en omstreken bevinden. Dit zijn de wasboerderijen van weleer. Het dorp beschikte destijds over een aantal bronnen met helder water, dat vanaf de 19e eeuw aangewend werd voor het wassen van de kledij van welgestelde families uit Nijmegen. De kleding van deze rijke mensen was elegant, maar erg prijzig en moest dan ook behoedzaam worden gewassen.

De tijd dat chique kleding te kostbaar was voor het gewone volk is gelukkig voorbij. Tegenwoordig kunnen we elegante kledingstukken kopen voor een redelijke prijs. Op de website https://www.na-kd.com/nl wordt op dit moment een fikse korting gegeven op de stijlvolle zomermode van het afgelopen seizoen. Maar ook items uit de nieuwe wintercollectie worden er voor een betaalbare prijs aangeboden.

Door het wassen van andermans kleding en soortgelijk textiel ontstond er een enorme bedrijvigheid in Beek die tot ver in de 20e eeuw voortgeduurd heeft. De spoelputten die hier en daar in het dorp te vinden zijn herinneren aan die tijd. De voormalige wasboerderijen zijn in de loop van de jaren gerestaureerd en doen tegenwoordig dienst als woonhuis.