De grootste voetbalclub van de provincie Gelderland is gevestigd in Arnhem. Alhoewel ze het hier in Nijmegen waarschijnlijk lang niet altijd mee eens zijn is dat qua cijfers momenteel wel het geval. Vitesse het met het Gelredome het grootste stadion van de provincie. In de zomer word dit ook regelmatig gebruikt voor concerten van de grootste artiesten ter wereld. Het stadion biedt plaats aan meer dan 30000 bezoekers die er niet altijd zitten, maar wanneer dit wel het geval is kan het er echt spoken.

De onvervalste derbies met NEC Nijmegen zijn altijd oververhit. Momenteel vinden deze echter niet echt plaats omdat NEC in de Jupiler League actief is na een eerdere degradatie. Een andere club uit Gelderland die momenteel wel op het hoogste niveau actief is luistert naar de naam de Graafschap. De trots van de Achterhoek speelt sinds deze zomer weer in de Eredivisie en daar zijn ze in Doetinchem maar wat blij mee. Wat dat betreft zit het qua voetbal in de provincie Gelderland wel goed. Het leeft dan ook enorm bij de clubs onderling.

De laatste jaren kwam Vitesse in het nieuws doordat het nogal eens van eigenaar veranderde. Steeds leek het of er weer andere personen kwamen die interesse hadden in de club en deze ging gepaard met grote plannen. Ondanks dat de club de laatste jaren goed mee doet en tegen de top in de hoogste Nederlandse competitie aanzit lijkt het er nog niet helemaal uit te komen zoals verwacht. Door een samenwerking met een Engelse topclub heeft Vitesse wel de mogelijkheid om veel jonge talenten te huren waar zij normaal geen beschikking over zullen hebben. Dit biedt uiteraard wel een stuk meer mogelijkheden dan anders het geval was geweest.

Wat de nabije toekomst brengt voor Vitesse is afwachten. De club is in ieder geval zeer ambitieus en dat is al een hele vooruitgang. Een aantal jaren geleden stond het er een stuk minder goed voor en dat hoofdstuk lijkt, gelukkig voor de fans, voorlopig afgesloten te zijn. Wel wordt er veel van spelers en trainers gewisseld wat de resultaten niet altijd ten goede komt. Toch lijkt het erop dat met allee nieuwe impulsen er binnenkort een keer echt goede resultaten moeten worden kunnen behaald. De ploeg deed de afgelopen jaren dan ook al een aantal keren mee op Europees gebied.