Gelderland is een provincie met een enorme rijkdom aan natuurgebieden. Je vind hier de grootste oppervlakte aan heidevelden en bossen van Nederland. Ook rivieren, plassen, en andere natte gebieden zijn onderdeel van het landschap. En de provincie bevat unieke locaties waar je zandverstuivingen kunt bezichtigen. Ben je klaar met kleren shoppen in de Gelderse steden? Koop ze gewoon bij kidsbrandstore.nl en trek de natuur in. Dit zijn een paar van de mooiste natuurgebieden van Gelderland.
Nationaal Park Veluwezoom
Terwijl Park De Hoge Veluwe alleen tegen betaling te bezichtigen valt, is het vergelijkbare Nationaal Park Veluwezoom vrij toegankelijk. Op de meer dan 5.000 hectare van dit gebied vind je oude en nieuwe bossen, heide en zandverstuivingen, en een keur aan historisch erfgoed. Het park leent zich uitstekend voor een trip per mountainbike. Diverse wandelroutes doorsnijden het park, en laten de bezoeker kennismaken met de meest bijzondere en verborgen plekken van het park.
Planken Wambuis
Planken Wambuis is zeker niet het grootste natuurgebied van Gelderland, maar wel een van de meest unieke. In dit natuurgebied krijg je een goed beeld van hoe de Veluwe er een paar eeuwen geleden uitzag: woeste heidevelden, ontembare zandverstuivingen en hoog opgaand bos. In Planken Wambuis is de kans hoger dan waar ook in Nederland om wild tegen te komen. Edelherten, reeën en wilde zwijnen delen het gebied met geïntroduceerde grazers zoals wilde paarden en Spaanse runderen.
Deelerwoud
Het Deelerwoud is een gebied dat gevormd is door de gletsjers die zich na de laatste ijstijd teruggetrokken. De schurende en stuwende effecten van deze gletsjers geven het Deelerwoud zijn unieke reliëf. In de heuvels en dalen van het Deelerwoud loop of fiets je door heidevelden en prachtige loof- en naaldbossen. Het Deelerwoud vormt een natuurlijke brug tussen Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom. Het gebied is rijk aan wild, vogels en reptielen.
Kootwijkerzand
Wanneer je een dagje in Afrika wilt rondlopen zonder op het vliegtuig te springen, dan is het Kootwijkerzand jouw oplossing. Het gebied is één van de grootste stuifzandgebieden van Nederland, een landschapstype dat vroeger een groot deel van de Veluwe bedekte. Terwijl de mens in andere delen van het land het stuifzand later bedwongen heeft, geeft het Kootwijkerzand nog een echte blik in het verleden. De zandduinen zijn schaars begroeid met gas en lage bomen, die door de wind in bizarre vormen zijn gegroeid. Op het zand groeien bijzondere plantensoorten die bestand zijn tegen de zware condities. Het Kootwijkerzand wordt omringd door heidegebieden en bossen, en leent zich voor urenlang dwalen door de natuur.
Speulderbos
Nederland bevat geen echte oerbossen meer, maar in het Speulderbos vinden we eeuwenoude loofbomen die een indruk geven van hoe het vroeger geweest moet zijn. In dit gebied kunnen we via een wirwar van wandelpaadjes het reliëfrijke bos doorkruisen en langs bosmeren en over stuwwallen wandelen. Het Speulderbos heeft zich zo ongestoord kunnen ontwikkelen doordat het een lange tijd beschermd was door de Oranjes, de vroegere eigenaars van het gebied. Tegenwoordig is dit bos, dat meer dan 3.000 hectare groot is, in het bezit van Staatsbosbeheer.