In 1958 verscheen het zevende boek van de populaire Pim Pandoer-reeks, een serie jeugdboeken geschreven door Carel Beke (1913-2007) waarvan uiteindelijk achttien delen uitgegeven zijn. ‘Pim Pandoer en de heks van ‘s-Heerenberg’ speelt zich af in de Gelderse plaats ‘s-Heerenberg, een historische stad waar de legende van Mechteld ten Ham nog immer voortleeft….

Heksenvervolging

In ‘s-Heerenberg bevinden zich een aantal beeldhouwwerken van beroepskunstenaar Patrick Beverloo (1967), waaronder twee standbeelden van Mechteld ten Ham, een oude weduwe die indertijd door haar bovennatuurlijke gaven té excentriek bevonden werd. Ze werd verdacht van tovenarij en het stichten van onheil in de stad. Als ‘heks’ belandde ze in 1605 op de brandstapel. De Stichting Mechteld ten Ham organiseert elk jaar in augustus een festival ter nagedachtenis aan de paranormaal begaafde weduwe. Tijdens dit evenement wordt het park dat zich achter het kasteel Huis Bergh bevindt omgetoverd tot ‘het fluisterwoud’, een sprookjesbos waarin leuke activiteiten voor kinderen te doen zijn. Het programma wordt ieder jaar aangevuld met onder meer een spirituele beurs en een braderie.

Kasteelstad ‘s-Heerenberg

Waterburcht Huis Bergh

De interessantste bezienswaardigheid in ‘s-Heerenberg is ongetwijfeld kasteel Huis Bergh, een middeleeuwse waterburcht die door een gracht omgeven wordt. Op de plek waar in de 12e eeuw een houten woontoren stond werd in de 13e eeuw een stenen burcht opgericht, welke later de hoofdburcht zou worden van het grootse kasteel Huis Bergh. Vanaf de 16e eeuw werd het slot achtereenvolgens bewoond door verschillende graven die de achternaam van den Bergh droegen. De hoofdburcht werd in 1735 door brand verwoest, maar met de wederopbouw van het kasteel werd vrijwel meteen aangevangen.

Stichting Huis Bergh

Het enorme complex is tegenwoordig eigendom van Stichting Huis Bergh en is toegankelijk voor bezoekers. In de burcht bevindt zich een museum met een interessante kunstcollectie. Het kasteel kan bovendien worden afgehuurd voor onder meer zakelijke bijeenkomsten en huwelijksceremonies. Zoals dat tegenwoordig gebruikelijk is beschikt Stichting Huis Bergh over een CRM-systeem waarmee de trouwe klanten van het kasteel en andere geïnteresseerden eenvoudig kunnen worden geïnformeerd over de laatste actualiteiten. Het CRM-systeem, waarover meer informatie te vinden is op https://www.lime-technologies.nl, maakt het voor dergelijke stichtingen mogelijk om sterke klantenrelaties op te bouwen. Voor zowel bedrijven als stichtingen biedt deze mogelijkheid een groot aantal lucratieve kansen, terwijl de kasteelgasten geen enkele leuke gelegenheid hoeven te missen.

Drost Daemhuis

In de ‘schaduw’ van de enorme waterburcht staat een kleiner kasteel dat in 1550 opgericht werd door twee bastaardzonen van graaf Willem III van den Bergh. Een van hen heette Daem, naar wie de oorspronkelijke naam van het slot verwijst. Na de dood van Daem werd het Drost Daemhuis eigendom van de familie van den Bergh. In 1620 werd het kasteel aangekocht door drost van Boetselaer. Sindsdien wordt dit slot Boetselaersborg genoemd. Tegenwoordig maakt ook dit kasteel deel uit van Huis Bergh. Boetselaersborg is echter niet toegankelijk voor publiek.