Een plaats in Gelderland die helemaal niet zo groot is maar daarom niet minder bijzonder is Tiel. Dit pareltje aan de Waal is een bezoek meer dan waard. Een aantal leuke routes per fiets komen lang of door dit stadje wat gelijk de kans biedt om hier wat meer tijd te besteden, want je zult je zeker niet vervelen in Tiel.

Naast dat het vooral gezellig is in Tiel en niet ontzettend groot zijn er veel grootste evenementen. In vergelijking met grote steden is het fijn dat dit wat meer op een uit de hand gelopen dorp lijkt. Dit straalt het dan ook in alle opzichten uit. Het gezellige centrum zit vol met horeca gelegenheden. Onder andere Flipje, boegbeeld van de beste jam, zeker volgens inwoners van Tiel, komt hier vandaan. Om dat feit te eren is er zelfs een waar Flipje museum. Zeker een bezoekje waard, ook als je niet speciaal van jam houdt.

Tiel staat beter bekend als fruitstad en dit is geen verrassing. De ligging in de Betuwe zorgt ervoor dat het in de nabije omgeving barst van de boomgaarden en fruitbedrijven. Dit zie je in Tiel goed terug. Overal zie je fruit om je heen en vindt je er misschien wel het beste fuit van heel Nederland.

Vooral in september barst het in Tiel van de evenementen. Naast het landelijk bekende en bezochte Appelop is er tevens Pleinpop. Dit is iets plaatselijker maar daarom misschien nog wel gezelliger. Toch is er een evenement in september waar Tiel echt groot door is geworden, het Fruitcorso. Niet geheel toevallig vindt dit plaats in de tijd dat het meeste fruit geoogst wordt. Inmiddels is het al bijna 60 keer gehouden. Verdeeld over een heel weekend zijn er allerlei dingen te doen waarbij fruit centraal staat. Het bekendtse gebeuren is toch wel de stoet waarop rond wordt gereden met praalwagens die van fruit in elkaar zijn gezet.

Het valt al op te maken uit al het voorgaande, maar Tiel is groots ondanks dat het vrij klein is. Dat een relatief kleine plaats op dergelijke schaal evenementen jaarlijks kan organiseren is toch wel bijzonder te noemen. Dit straalt het in alles uit. In september kan het geweldig leuk zijn om Tiel aan te doen tijden alle feestelijkheden.